Açıklama
Su Böreği Nedir ve Nasıl Yapılır?
Su böreği, incecik yufkaların arasına bol peynirli iç harcı konularak hazırlanan geleneksel bir Türk böreğidir. İşte gerçek su böreği tarifi:
Malzemeler:
- Hamur İçin:
- 3,5 su bardağı un
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 6 adet yumurta
- Haşlamak İçin:
- 1,5 litre sıcak su
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı tuz
- Ara Katları İçin:
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
- 125 gram tereyağı (8,5 yemek kaşığı)
- İç Harcı İçin:
- 600 gram beyaz peynir
Yapılışı:
- Yumurtaları bir kase içerisine kırın. Üzerine tuzu ekleyip iyice karıştırın.
- Karışımın üzerine unu ekleyip tahta kaşıkla toplayın ve sonra yoğurmaya başlayın. Su böreği hamuru yapışkan bir hamur olmalıdır. Orta yumuşaklığa ulaştığında yoğurmayı bırakın.
- Un serptiğiniz bir tezgaha alın ve elinizi unlayarak bezelerinizi ayırmaya başlayın. Bezelerinizi mandalina büyüklüğünde hazırlayabilirsiniz.
- Bezelerinizi un serptiğiniz bir tabağa yerleştirip üzerine bir buzdolabı poşeti kapatarak yarım saat bekletin.
- Tereyağına sıvı yağ ekleyip ocakta eritip böreğinizin katlarına sürmek üzere hazırlayın.
- Yarım saat sonra ilk bezenizi açıp ince bir yufka haline getirin. Tepsinizin tabanına eritilmiş yağı sürdükten sonra bir yağlı kağıt serip pişmemiş ilk yufkanızı serin. Üzerine çok az eritilmiş yağdan sürün.
- Derin bir tencerenin içine bolca su, bolca tuz ve biraz da sıvı yağ ekleyip iyice kaynatın. Kaynamış suya açtığınız bezelerden ikincisini atıp 30 saniye kadar kaynatın.
- Kaynayan suya atılan bezeyi süzgeçle çıkarıp soğuk suya daldırın ve ardından tepsinizdeki yufkanın üzerine serin.
- İç harcı için beyaz peyniri ufalayın ve yufkanın üzerine serpin. Bu işlemi kat kat devam ettirin.
- En üst katı da aynı şekilde hazırlayıp üzerine eritilmiş yağdan sürün.
- Önceden ısıtılmış 180°C fırında su böreği kızarana kadar pişirin.
- Dilimleyip sıcak servis